0223 619223 | 06 53379522

13 en 20 weken echo

De 13 weken echo (ETSEO, 1e trimester structureel echoscopisch onderzoek)

Vanaf september 2021 wordt in Nederland de 13 weken aangeboden in de vorm de IMITAS studie. De 13  weken echo is bedoeld om te onderzoeken of er sprake is van lichamelijke afwijkingen bij de baby. Doordat de baby nog klein en minder ver ontwikkeld is nog niet alle afwijkingen gezien worden, maar sommige, vaak ernstige afwijkingen kunnen wel zichtbaar zijn.

De 13 weken echo kan gemaakt van 12+3 tm 14+3 weken zwangerschap, duurt ongeveer 30 minuten. De echo wordt gemaakt door een gecertificeerde echoscopiste: Suzanne van de Idsert of Mirjam Evers.

Helaas zijn niet alle afwijkingen met behulp van echografie op te sporen, dus is het belangrijk om te weten dat een SEO nooit garanties kan geven op een gezonde baby. In sommige gevallen is niet alles direct zichtbaar. Dit komt bij de 13 weken echo vaker voor dan bij de 20 weken echo.

De echoscopiste geeft je direct de uitslag van de echo. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig. Indien er een vermoeden op een afwijking is, is vervolg onderzoek.

De kosten van de 13 weken echo worden vergoed door de IMITAS studie.

Wilt u meer lezen over de 13 weken echo klik dan hier

De 20 weken echo (TTSEO, 2e trimester structureel echoscopisch onderzoek

Deze echo wordt ook wel de 20 weken echo genoemd en is bedoeld om te onderzoeken of er sprake is van lichamelijke afwijkingen bij de baby.
Bij voorkeur wordt deze echo gemaakt tussen de 18 en 20 weken zwangerschap.
De SEO wordt gemaakt door onze gecertificeerde echoscopiste Suzanne van de Idsert en duurt ongeveer 40 minuten.

Als er bij de SEO een afwijking wordt gezien of als hierover twijfel bestaat, dan zal de echoscopiste u hierover informeren en zorgen voor een verwijzing naar het NWZ of indien noodzakelijk naar één van de academische ziekenhuizen in Amsterdam. Aldaar zal dan vervolgonderzoek ingezet gaan worden om afwijking te bevestigen en de ernst ervan in kaart te brengen.

Helaas zijn niet alle afwijkingen met behulp van echografie op te sporen, dus is het belangrijk om te weten dat een SEO nooit garanties kan geven op een gezonde baby.

De kosten van de 20 weken echo worden vergoed door uw zorgverzekering.

Voor meer informatie over de 20 weken TTSEO

Wilt u de folder over de 3 wekenecho en de 20 wekenecho lezen, klik dan hier

Wil u een video zien over de 13 wekenecho en 20 wekenecho zien, klik dan hier

https://vkdh.nl/wp-content/uploads/2019/09/echo-zwangerschapsecho-500x500.jpg